Monday, December 3, 2012

Trip ke Langkawi : Hari Pertama

Salam...mcm biase maya mmg suke update entry lambat-lambat..hehehe.  Okey plan ke Langkawi ni mmg xdijangka sebenarnya..fara ex opismate maya ajak maya bercuti die kate nk lepak-lepak n rehat-rehat...first plan mau ke Pulau Redang tp xlulus oleh Pn. Rohana n Encik Abdullah..kate mereka skung musim hujan dan xelok kalau anak dara berdua je pergi...okeyhh frustt sgt....

Tapi maya xputus asa cuba pujuk utk kali kedua kononnya mau ke Labuan...dan tadaa!!! die org bagi lah!! dengan eksited maya bukak AA dan berharap ade tiket murah hahahhahah tp malangnye! tok sorang 400++??? owhh tidakkk xmo abis duit kt situ je..

Termenung jap maya..mau kemane erk?? sebenarnye yg maya eksited nk bercuti tu sebb Mr. K (boss maya) akan ke US tok kursus 2 minggu...horayyy lah maya kn? xperlu la PA ganti...itu yg tergedik2 nk cuti gak mase tu..hihihi..

Tibe-tibe maya teringat dah lame x g langkawi jd maya godek-godek AA dan dpt tiket pergi blk RM150++!! okeylah tu kn sebb lg 2 minggu je nk g..kira murah la tuh...ape lg BOOK!! 

Trip maya ni hanya berdua je..maya dan fara je..mmg sempoi abis la kn...pasal Langkawi semua maya search kt google je termasuk la penginapan dan sewa kereta =)


muke maya x cukup tdo sebb sehari sebelum bercuti ada kelas smpai kul 12tgh mlm...penatttt!
Kami ambk flight awal pagi punya jd smpai kt Langkawi dlm kul 9pg gitue...wahhh sgtt blur!! paginyeee besttt...masa dah smpai tu bdk yg sewa kereta dah msg kate die dah ready kt luar airport...maya gan fara terus ke luar xsabar nk ambk keta dan berjalan-jalan hehhe....owh ye sebelum keluar dr airport tu korang kene dptkan peta percuma tempat-tempat menarik dkt Langkawi tu ye...

muke teruja nk pi cari stesen minyak arah pekan kuah
Maya cari kereta utk disewa melalui google je dan alhamdulillah dpt kereta yg diidamkan dgn harga yg berbaloi iaitu sewa sehari RM60 dan auto...tq sgt dik! (xingt nama ape die) heheh sape2 berminat boleh la ke blog die klik SINI. Harga maybe boleh runding kalau book awal =).  Utk kereta sewa biasenye die org bg minyak ngam-ngam je segeralah korang ke stesen minyak ye...

Selesai isi minyak kami terus ke pekan kuah nk isi tangki perut masing-masing.  Agak blur nk pi makan mane sebenarnye sebb mase tu hujan turun renyai-renyai agak membataskan kami tok singgah ditepi-tepi jalan.  Akhirnya kami masuk area Pekan Rabu punya kawasan dan akhirnye jumpe gak kedai makan area tu... agak terkejut sebb awal betul die org semua sediakan lauk-pauk mkn tok tenghari....

view cantekkkk



tadaa!! nilah kereta sewa kami....mintak viva dpt picanto kiut miutt hehhehe
Selesai isi tangki masing-masing.. kte org decide nk pi area Pantai Cenang (PC) tok check in. Mase sampai sane kte org baru prasan yg awal lagi tok check in...nk ke kabel car hujan pulak blur kejap tp baru prasan yg underwater world sebelah je kte org punya tempat penginapan so ke sane lah dulu sementara tunggu check in.















Untuk masuk kesini bg warganegara Malaysia silalah tunjukkan kad pengenalan anda ye =) kalau ade kad opis dan kad student pun tunjuk gak die bg lagi diskaun..besttt hehehhe...Pssttt....yg maya prasan daim dkt luar underwater world tu lebih murah sikit dr kedai-kedai lain tau...

Bila dah puas ronda-ronda dlm tu kte org kuar tp mase xcukup lg....alah! ape nk wt ni?? blurrr sgtt jd maya cube nasib tnye kt kaunter penginapan maya boleh x check in awal??  Alhamdulillah die kate boleh check in awal tp kene tunggu lagi 15 minit..

Sementara tunggu 15 minit tu depan penginapan kami ada kedai-kedai yg menawarkan pakej-pakej menarik tok ke Island Hopping.. Korang kene berhati-hati tau...biasenye dkt airport die org promote Island Hopping dgn harga RM30 dah murah?? sebenarnye kalau korang cari kat area PC sebenarnya korang leh dpt dgn harga RM25 seorang okeyhhhh!! Rezeki kami baik die org kate next trip kul 2ptg...sempatla maya gan fara berehat jap...

next entry : penginapan =)

lots of love
maya dhira



7 comments:

wanna binik pak aji said...

maya awat tak habaq nak p langkawi, aku boleh tolong lah utk penginapan dan kerata, cheq kan org langkawi, hahaha, tak pa2 next time jgn malu2 utk roger tau..

Sumayyah Nadhirah said...

wana: hhhahahhahah aku LUPE! si wani pun membebel kt aku kata keta die ade...ape nk wt xdak rezeki...hahhaha xpe2 next2 aku mau pi honeymoon ka aku habaq yaa....hehehe

Zila Zainal said...

kita pernah dok kat langkawi 4 bulan. tapi tak pernah punm asuk underwater world :(

orked violet said...

eh!! cm nk jugak La!

Sya ingt nk ceLEbrate bday tunang kt Langkawi.bday bLn 2 (Lmbt Lagik kan)

tp check AirAsia cm mhL jek tket.iskk2..

nk naek feri bagai rs cm serabot Lak.huhu

nnti kLW jadik, Sya refer kt kamu je La ek.boLEh?? =)

Sumayyah Nadhirah said...

zila: wahh lamenye dok sane???? kursus ke??

sya: hehhe boleh2 nnti kte bg tips ye...skung AA mahal lg ke? bukan hr tu ade promo??

nurhashimah said...

Bestnya gi jalan2 Langkawi... sure shopping byk ni kan...beshhh...

Sumayyah Nadhirah said...

nurhashimah: mmg byk kene tambah duit psl luggage hehehe