Thursday, February 2, 2017

Resepi : Ayam Paprik





Salam semua!
Semenjak kawen ni maya agak rajin memasak tp bab baking2 masih out sebab maya bukan peminat dessert. Jadi hari ni maya nk share kn masakan simple tp jd febret en. fb dan maya.


Bahan2 :

Isi ayam/ ayam potong 16
Halia (buat anggaran sendiri...tp maya suke je buh byk)
Serai (anggaran lagi byk lagi wangi)
daun limau purut (anggaran sendiri tp terlalu byk boleh jd pahit)
Sayur2 (brokoli, kacang panjang, carrot atau lebih afdal ikut suke korang nk buh apa)
tomato
bawang merah dan bawang putih
cili padi (utk pedas)

cili boh (terpulang)
sos tiram
sos cili
sos tomato
tepung jagung (jika perlu utk pekatkan)


Cara-cara:

Bersihkan ayam kemudian tos kan..masukkan ayam dlm kuali/periuk letak serai dan halia masak biar dia keluarkan air ayam..kalau kering tambah air (biar air lebih sikit pun xpe sebab nk buat kuah)...rebus sampai masak tapi kalau nk half cook pun boleh bila dah siap tutup api dan biar kan dulu.

Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau masukkan daun limau purut dan cili padi yg ditumbuk sikit..kemudian masukkan cili boh ikut kepedasan korang..masak hingga pecah minyak hampir2 kering kira masak betul2 la.. lepas tu masukkan sos tiram, cili sos sikit, sos tomato masak hingga nampak garing masukkan ayam dan kuah rebusan ayam tadi..

Kalau rasa terlalu banyak kuah jadi cair tambah apa yg patut..mcm sos tiram ke..balancekan rasa kalau nk masam lagi tambah sos tomato dan masukkan tomato. Masak hingga mendidih dan biar lama sikit kalau nk pekat..yg penting balancekan rasa kalau masak lama tp xpekat gak masukkan tepung jagung sikit yg dicampur air masak dan masak sikit hingga sebati.

Rasa dulu kalau okay semua xperlu letak garam gula dah. Semua sayur biasanya maya steam lepas tu baru campur dgn paprik yg dah siap bagi nk kekalkan sayur fresh dan manis lagi2 carrot. 

Sekian hope korang pahamla hehe.. sebarang pertanyaan bolehla komen je atau komen kt insta maya utk fast reply hehhe


Lots of love
mayadhira




Thursday, November 24, 2016

Family Trip : Amsterdam, Paris & London

Salam 
maya harap kali ni maya serius sikit update blog..
dah berapa kali janjiii tp asyik jadi capati je hehhe..

Trip ni bersama famly jd detail betul2 perbelanjaan 
maya xdpt nk bgtau sebab campur-campur kan...

insyaallah rajin maya sambung next post =)












lots of love
maya dhira

Tuesday, February 16, 2016

Fateh Melawat Sedara (Kelantan) & Rayani Air

Salam semua!
Alhamdulillah semalam Fateh dah cukup 10bulan dan cepat je masa maya rasa. Sebenarnya banyak post maya nak update tapi terpaksa curi-curi masa yg ade je. En. fb sekarang tgh sambung belajar jadi dia la MR. MAMA tlg jaga masa maya keje dan kalau dia ade kelas si kecik tu maya akan hantar ke rumah umi abah.

Bila en. fb cuti sem kami plan utk bawak balik si kecik tu tok kenalkan dgn sedara mara maya di Kelantan sebab ade yg xsempat dtg masa aqiqah Fateh dulu dan mulanya plan nk drive sendiri tapii macam malas hahhaha.

Kebetulan masa maya dok servey tiket flight Rayani Air masih baru launch so maya pon cuba klik2 tgk berbaloi tak utk kami 3 beranak. Bila dikira bajet utk MAS, Malindo, Rayani Air (RA), Firefly akhirnye maya pilih RA sebab dpt snek free +  free luggage 20kg per person!! yeay!







si kecik ni mmg peramah bz nk menegur org 

snek free 


Apabila si kecik berjumpa sedara ginilah gayanya



jgn kecam sy sebab pink!


aksi bila ajak selfie

Dekat sana maya pinjam kereta pakcik sedara utk bergerak ke sana sini rasa xpuas je jumpe sedara mara kejap sgtt dan xpuas mkn dan mkn kt sana hahahha




nasi kak wok (bole laa)

hurm ibu ingt comel sgt la tu posing gitu??

cepat ibuu nk blk da ni!

tgk si peramah tgn dok pegang awek sebelah tu 

Simple je post ni sebab nk kejar masa insyaallah ade byk lg post yg maya nk update n review beberapa hotel di Penang dan Perak lak ;)

Cara book RA:

Bukak website  RA dan book seperti biasa.. cara payment mmg ade tulis kad kredit tapi debit kad pon boleh buat style kad kredit masa key in data tu.

** pastikan dpt email confirmation booking dan no booking.
** tiada web check in mmg kene g kaunter terus pastikan awal dtg kalau nk pilih seat cun2 sikit

Alhamdulillah masa pergi dan balik mmg tiada masalah dgn RA dan dilayan mesra oleh mereka.

lots of love
maya dhira

Thursday, November 12, 2015

Fateh bin Fakarudin

Salam semua
xperlu ulang lagi
dah berhabuk blog ni

maya nk share gan korang
Anugerah terindah buat kami berdua 
maya dan en. fb

Fateh bin Fakarudin
15.4.15



dan sekarang!!


insyaallah nanti maya akan update 
pengalaman bersalin pulak 

lots of love
maya dhira

Monday, March 23, 2015

Mua Bertandang di Kuala Lipis :Naza Sentuhan Derina

Salam semua! 
mmg dah lama sgt xupdate...okey maya nk mulakan review mengenai mua maya masa bertandang...
(xleh blah dah nk dkt 2thn kawen baru nk review wkakakak)

akak naza ni maya kenal secara x sengaja dan lepas tu kami jd fren kt fb..rupenye akak ni mekap artis yg selalu mekapkan tok stesen tv..mula-mula xbrani gak nak ambk gan akak naza ni sebb style makeup dia agak dare bg maya tp dah jodoh kot..hehehe book jugak gan dia lagi-lagi pikir kalau nk cari kt lipis tu bukannye senang dan kebetulan akak naza org sg koyan so dia boleh la blk kg dia kejap sambil tu

kelebihan akak naza dia gunakan airbrush mekap so mekap akan tahan lama giteuww..mmg terbukti smpai ptg n panas-panas pun xpecah mekap maya kikiki dan kalau gan akak naza ni mulut dia pot pet pot pet tapi layankan je..


rasanya ni lah benda alah airbrush





saja topup inai segera

serius benor mukenye

nilah kak naza


hasil mekap 

masa ni dah ptg dan panas kot..tp mekap still maintain


jadi pada sape yg berminat nk book kak naza or nk ambk kelas makeup dia boleh la pegi kat laman web dia SINI atau fb dia SINI.

sebarang pertanyaan korang boleh email je maya ye =)


lots of love
maya dhira


Monday, January 19, 2015

Let Go Barang : Sarah Morris for Longchamp Le Pliage

Salam..
maya nk letgo lc ni
xpernah pakai dan baru beli dlm 3 minggu lepas
kirim dekat kwn dia g pareee

nk jual murah-murah je..
boleh letak mcm2 dlm ni
sape berminat email kt maya ye
sumayyahnadhirah@gmail.com

harga??
RM450 (xtermasuk pos)

ni la warna edisi Sarah Morris 2014







lots of love
maya dhira