Wednesday, February 26, 2014

Insyaallah Ada Hikmah : Mengandung & Keguguran

Salam semua...
ni entry sedih dan pada siapa nak sudi nak baca okeyla tp kalau xsudi xpyh baca ye.

Nak mulakan dari mana??



Kisah Mengandung:

Balik dari honeymoon melben tu maya dtg bulan dan pada masa yg sama arwah bapa mertua maya meninggal. Masa tu mmg sedih sgt! tp pikir sampai masa kita pun sama akan menghadap ALLAH. 

Sebulan kemudian rezeki yg xdisangka kami terima.. maya MENGANDUNG!! bersyukur sgt! yelah ini bakal cucu pertama untuk dua-dua belah pihak keluarga.. tarikh yg sepatutnya maya period bln Jan tu maya kuar darah sikit je..sooooo mg frust pada mulanya dan maya standby pad tunggu dia kuar byk lagi tapi yg herannya dua hari kemudiannya pun darah x kuar.

Mulalah tangan ni gatal tanya en. google dan kemungkinan maya mengandung! esk tu maya pegi beli asid folid dan pregnancy test. Plannya nak test seminggu selepas beli tapi xsabarrr sgtt pagi esk tu maya dah test. Orang kata elok cek air kencing pagi-pagi lepas bangun tdo sebb fresh.

Diam-diam pagi tu maya pegi test sorang-sorang tanpa bagitau en. fb hehe... tgh mamai masa tu pagi kannnn.. lepas tu laju pulak naik dua bar!! betul ke ni?? siap tgk dkt-dkt! perasaan masa tu mcm blur xtau nk wt ape..betul ke aku pregnant?? lepas tu maya cepat-cepat panggil en. fb suruh dia tgk sendiri sebb kebetulan maya beli dua pregnancy test. Reaksi en. fb lagi menghampehkan! dia mcm blur je bila maya tunjuk sampai maya ckp kt dia eiiiii xhappyy ke?? hahhaa

Seminggu kemudia maya pegi dkt Klinik Maria Putrajaya nk sahkan. Alhamdulillah masa scan tu dah nampak kantung! 5 ke 6minggu! jadi mulalah penggembaraan maya sebagai seorang ibu.

Sepanjang masa tu maya xde muntah pagi-pagi cuma maya jenis yang mual dan sebu perut. Makan pun memilih gak tapi semua tu xpe asalkan baby oke! orang kata jgn risau lebih kalau bleding baru nak risau lebih so maya pegang je kata-kata tu. Kalau ikutkan mmg kadang-kadang maya angkat gak barang-barang tp oke je... naseb baik!

Bp minggu kemudian maya g jumpe doc Maria lagi sebb sebu dan angin gastrik kuat! doc kata normal dan pada masa yang sama doc tawarkan tok scan lagi..kami ape lagi nak ajalah.. dan syukur masa tu kami boleh tgk sendiri baby sihat dan dah dpt dgr heartbeat atau dengupan jantungnya!! gembiranya masa tu xterkata sebb tau baby sihat dan kadar dengupan tu normal.. cuma dlm masa yg sama doc scan area perut maya dia kata maya ada cyst tp 1cm..doc kata jgn risau insyaallah akan turun sendiri ni.. 

Kisah Keguguran:

Hurm......lap air mata jap sebelum sambung menaip..
doc maria suruh dtg sebulan selepas last scan tu sebb dia nk tgk keadaan baby sebelum buat buku merah.. 

24 Feb 2014 (Isnin) :
Pagi tu maya call klinik kesihatan tok dptkan appoitmnt buku merah sebb dah nk masuk 3bln. Petang tu blk keje tiba-tiba rasa nak cek bwh sebelum kencing..dan rasa pelik lendiran cokelat ada sikit..sebb sebelum ni rasa ada keputihan gitu-gitu je..termenung maya kat tandas kejap dan kebetulan en. fb blk dia pun mcm pelik dan dia tnye nk jumpe doc x? laju je maya angguk nk! kami smpai dalam pukul 6 ptg lebih tunggu turn.

Bila dpt jumpa doc dia kata xpe kte scan dlu..bila scan dia diam jap.."sy xdpt jumpa awk punya heartbeat" berdesup jantung aku masa tu!! "doc dah abis pusing ke??" tnye en. fb..dan jawapannya masih sama!! xpelah kata doc...sy xckp lg yg baby awk ni ............... cube pegi hospital utk sahkan sebb mereka ada peralatan yg lebih canggih yg boleh masuk bwh tu....xpe sy tulis surat utk rujukan.

Xtau apa perasaan maya masa tu bila keluar dr bilik doc!! maya duduk jap sementara nak tunggu turn byr..maya bgn keluar dr klinik sebb maya dah xtahan.....................xtahan utk menangis!!! menangis dan menangis itu je maya tau...xpeduli orang lalu lalang...!! luluh rasa hati masa tu walaupun xjumpe doc kt hospital lagi!

Balik dalam keadaan lesu kt rumah tok solat maghrib dan mkn sebb doc dah pesan kalau pegi emergency pasti lama! dr pukul 9.30mlm kami tunggu kat sana dgn peraasaan rawan dan maya berair mata sambil pegang perut...pukul 12tgh mlm baru dipanggil..doc emergency scan lagi dan mmg xjumpe lagi heartbeat...pada masa tu maya dah berserah!

Xlama lepas tu kami dibawa ke Dewan Bersalin utk rawatan lanjut. Tunggu turn lagi sebelum dipanggil oleh doc lelaki india...aduh masa tu rasa alamak doc laki! hurm darurat terima jelah! Dia soal mcm-mcm masa tu layankan jelah! doc tu suruh tukar kain...lepas tu kangkang dia nk masukkan ape tah kt bwh tu... dia cuba berborak gan maya utk bg maya xnebes tp aku malas layan!

En. fb masa tu dok luar je sebb dia xboleh masuk skali. Lepas doc tu cek dia ckp gan doc senior perempuan yg ada kt situ yg maya xbleding.."xpe now kami scan pulak dkt perut" okey....tu jelah yg aku leh jwb... scan dan scan lagi mcm sebelum-sebelum ni heatbeat dah stop.. doc senior tu ckp xpe kami try yg masuk dlm tu ye..utk lagi clear..

Masa tu maya dah sendiri paham.....dah xde dah xdeeee!!! bila masuk kedalam mmg ye no heatbeat...we dah try mcm-mcm cara dan still xde heatbeat dan u punya baby dah stop progress masa lapan minggu lebih.. masa tu tuhan je tau apa yg aku rasa..tp pelik aku xmenangis dpn doc-doc tu. Bila tnye doc senior nape boleh jd mcm tu dia kata baby itu sendiri xsihat dan dia xboleh nk survive dlm tu.

Doc bg mc smpai hari jumaat ni dan selasa dpn suh dtg lagi tok cek ape tah sebb masa tu maya punya fikiran dan melayang-layang. Sementara tu maya kene tunggu jela darah turun dlm masa 2minggu ni.

Keluar dari Dewan Bersalin pukul 2pagi lebih dlm keadaan berderai air mata turun xhenti-henti...hati perempuan mana xsedih tp cuba kuatkan semangat yg ada je.. Kami singgah mkn kejap sebb dah lapar sgt! en. fb tnye dah sedekahkan Al-Fatihah dkt arwah baby?? Ya Allah tersentak aku kejap! sedih sedih tapi terlupe nk sedekahkan kepada anak sendiri..

Esk pagi maya bangun dan menangis lagi! sebb maya ingt semua tu hanya mimpi! en. fb tenangkan maya dan cuba berfikiran positif dan anggap baby dah tunggu di sana~

Pagi tu rasa xsakit lagi perut...xlama lepas tu perut sakit sangat tp kejap-kejap.. rasa dia mcm segugut tapi lebih advance lg...area bwh menekan-nekan!..betapa maya takutnya nk tgk ketulan tu keluar sebenarnya sebb maya takut maya pengsan!

Maya bersyukur mak mertua maya ada dkt rumah.. jadi ada org jaga xdelah risau sgt. Kalau bab mkn mmg xlalu..dlu paksa makan sebb ada baby kt dlm sekarang ni rasa mcm xperlu mkn pun xpe.. tp En. fb dah bising-bising katanya utk diri..xsayang diri?? kesakitan tu dtg sekejap-sekejap jadi maya xboleh bergerak byk..nk berjalan pun slow-slow mcm org lepas bersalin sebb mmg sakit sgt kadang-kadang tu.

Smlm keje maya hanya tidoooo dan tidoo sebb malas pikir..kalau rasa nk sebak atau terpikir je terus tidoo. 
Pukul 3pagi td maya pergi tandas ada sikit darah mcm haid dah kuar...terketar-ketar gak maya rasa...xtau nk rasa..

Pagi ni maya bangun lagi dan sebak...perasaan yg sendirinya dtg...tp selagi boleh nk kawal supaya xteruk.. Sekarang ni maya hanya menggu masa utk darah keluar dgn sendiri... sakitnya Allah saja yg tau.. terima kasih sedara mara dan kwn-kwn yg xputus bg semangat dan harapan pd maya.

kata org:
bleding lebih senang kuar darah dan xsakit berbanding mcm maya rasa sebb maya xbleding..

terdetik hati:
bp minggu lepas maya pernah ckp kt en. fb nape erk maya dah kureng mual-mual semua?? sedangkan xsmpai 3bln lg...dan ramai kata alaa oke je xde ape2 tu...normal je tu.... tp hati ibu kan...kadang-kadang kita sendiri yg rasa....dan maya ckp kt en. fb maya lebih sanggup sakit2 mual sebu semua tu sebb maya boleh tau baby okey..tp xpelah bukan rezeki lagi

kalau ikutkan bidan yg urut maya smlm sebb angin byk sgt dan stress dia kata kalau rezeki panjang insyaallah maya dpt baby girl.


"sygku...kasih ibu & ayah kpd awk tidak terhingga walaupun hanya sebentar kita bersama, jumpa disana InsyaAllah"


okey stop-stop dgr lagu Rawan & Sepi...

lap air mata...




sekian, terima kasih kerana sudi membaca


lots of love
maya dhira

7 comments:

Diyana said...

takziah....
sabar ye, inshaaAllah ada rezeki lg lepas ni..
rehat byk2

Ili Syazwani said...

xpela maya..xde rezeki lagi..aku pon dah agak baby girl! ;)

Miss Tasantek said...

erm...maya, experience kita hampir sama.

sha pon tak bleeding tapi dapat tau heartbeat baby dah stop.
sha pn kena tunggu 2 minggu, dalam masa 2 minggu kalau tak turun juga baru dnc. anyway...

maya kuatkan semangat...if darah keluar banyak..maya kena tengok. sha ulang kena tengok apa yang keluar tu.. untuk make sure maya tak terbuang kantung and janin baby tu.

take care dear..

syieda said...

Takziah dr akak. Insyaallah dia menunggu maya di sana.

myrah said...

takziah maya..inshaaAllah ada lagi rezeki lepas ni..

faiznaimi said...

Salam takziah Maya..

Sabar byk2 ya. Akk faham perasaan maya sebab akk sendiri pun penah kguguran 2x.. dan pengalaman akk utk 2x tu tak sama... mula2 mmg akk bleeding teruk, tpi lps admit ward baru taw kata miscarriage. second time..akk miscarriage lps taw akk preggy 5minggu.sdh sgt2 dr y ptama seb kali ke2 dh taw ada smthg dlm rahim..

Allah lbh mengetahui y tbaik utk kita. Usaha lagi ya... Allah uji seb die sygkan kita.

InsyaAllah.... :)

shura shushi said...

Takziah Maya

InsyaALLAH ada rezeki lagi lepas ni POSITIF