Thursday, May 3, 2012

Satu Hari di Kelantan

Entry Agak Panjang..
xlarat bc tgk gambar jela...

Salam semuaa!! minggu lepas maya dan pn. rohana pulang ke kg halaman utk menyelesaikan 1 misi dan alhamdulillah misi tersebut telah berjaya dgn jayanya...tq AA kerana menaja kami berdua utk pulang ke KB walaupun pergi dan blk asyik delay....

Flight sepatutnye kul 3.45ptg tp delay dan bla bla bla..nak dkt kul 6ptg baru smpai mase tu dah hampir musnah impianku utk menerjah ke kedai yg sepatutnya...(kt KB kedai tutup awal...kul 5ptg die org dah start berkemas). Dengan sedihnye maya dan pn. rohana blk umah tokwan (mak pn. rohana) utk merehatkan diri baru nk g ambk keta kt ayahmat (ayahmat adik en. abdullah..).  Sebb kte org naik flight jd agak leceh utk kte org nk bergerak kt sane tu yg terpaksa pinjam kereta ayahmat..kebetulan ayahmat ade kereta lebih tp yg syoknye kereta ayahmat tu manual hahhahaha maya mmg xreti manual jd sape yg jd mangsa kalo xbukan pn. rohana...

sebelum g ambk keta jom mkn dulu....dkt cawangan manisnya madu..

AMARAN!!  
HASIL GAMBAR DIBAWAH TIDAK BEGITU MEMUASKAN
 (PINJAM AUH PUNYE KAMERA SEBB HP KAMERA LG HAMPEH) 
JD SILA JGN KOMEN YE KALO TERUK HEHEHE





lambat sgtt pn. rohana dah lapar..die oder sekeping..kuah die sedapp! xsame mcm kt kl..kuah cara org kelate

nasi air....lauk2 die seperti dibwh..(tp xbyk pilihan sgt)


ikan bilis dan udang kering masak xtau...
sotong kering dan ikan bilis
kangkung masak xtau (semua xtau sebb dah lapar)



mase g ambk kt umah ayahmat tu dah kul 8mlm..tp terpaksa gak ambk sebb lepas tu nk pulang umah nenek pulak (mak mentua pn. rohana) dkt kg bandar (area kemubu). Perjalanan ke kg nenek agak mencabar sebb hujan turun dan lebat + gelap + kereta manual tp akhirnye kami sampai!! cik ajah (kakak en. abdullah duduk skali gan nenek) terkejut sebb xsangke kami dpt smpai...hihi nape xcaye??

keesokkan harinye dgn mood yg amaattt malassss sgt2! + kesejukkan dipaksa bgn jugak oleh pn. rohana sebb die takut kte lewat smpai bandar KB.  Pagi2 lagi aku dah melantak nasi kerabu yumyyy! part yg ni mmg syokk blk kelantan je pastiii mcm2 makanan aku nk mkn..hehhehe..jgn blk lame2 nnti........................


lepas sarapan dan borak2 pn. rohana paksa maya bersiap takut lewat..masa tgh bersiap tu ayah cik (adik pn. rohana) kol suh g kedai XXX sebb die kata murah, cantek dan islamik..dan die mintak maaf xdpt temankn sebb kt sane ahad keje...

xpuas lepak kt kg..huhu






kereta yg dipinjam












dah masuk bandar






APA SEBENARNYE YG MAYA NK BELI?? 

tadaaa!! inilah destinasi kami sebenarnye....tujuan utama blk KB =) dan kebetulan sgtt...ini jugaklah kedai yg ayahcik suh g tu...masuk je bandar terus nampk kedai ni...(org kate rezeki)


sebenarnye kedai baru bukak sebesar tu kami dah terjah masuk....tepat kul 10 pagi kot...(semangat terlebih heheh)




barang pun xsiap isi lg...


bdk tu baru nk sapu sampah + mop lantai...kte org dah selamber duduk kt kerusi...



Kami adalah customer pertama die org...ade 2 org makcik tu dtg just nk ambk barang yg dipesan je....mase tu xtau nk tgk ape dulu dah...mcm dah pening byk sgt benda berkilau..hehehhe....jd maya pun duduk la kt area gelang tangan..(opss lupe nk gtau en. fb kate beli je terus utk nikah skali sebb emas makin mahal skung - best wooo bile en. fb ckp cmtue..yipppiiiee!!). Masa dok termenung tgk gelang tibe ade satu ni yg buat maya jatuh cinta teramat..........ape lg terus maya try dan tnye price....pastu maya ckp kt bdk tu..sy nk yg ni tp tunggu kejap ye!! nk tgk kt lain tmpat lg...bdk tu janji bg the  best price..

maya cari pn. rohana rupenye die dok asyik tgk cincin tok maya...mase tu maya mcm malas nk tgk sebb dok mabuk gelang tu lg..hehhehe...tp g la jugak bile die panggil kn...org kedai tu smpai pening tgk kte org sebb die pun xsure kte org ni nk beli ape sebenarnye..

banyak yg cantek..tp maya jwb ape kt pn. rohana?? yg design ni dah ramai org pakai...yg ni kwn akak dah pakai...yg ni mcm makcik..yg ni...tu yg ni ni...hehhe 








ini adalah pilihan pn. rohana utk maya..tp ape aku kate?? sambil lentok kanan kepala..lentok kiri kepala..cantek tp nntilah...hahhaha mmg jahat gile waktu tu....




tgk! org bz cari brg aku best posing hehheh
Untuk cincin merisik dan bertunang..xde lg yg maya suke jd pn. rohana ajak g usha kt kedai lain lg...owh ye! lupe nk bgtau korang kt area maya g ni je ade 14 kedai emas okeyh! itu yg maya kira..yg sebelah sane sikit tu ntah bp pulak...





kt dlm gambar ni je ade 4 kedai emas...mmg kedai die org ni sederett je...
bila maya dah rase nk mual + pening sebb byk sgt benda yg di tgk dan xde design yg maya berkenan di hati...(ade yg maya suke pn. rohana xsuke...die siap bg hujah nape die xsuke yg tu..yg ni...) so kami pun pulang pd kedai yg first2 skali kte org g....


smpai je kt sane..bdk2 kedai tersenyum je tgk maya...hehhehhe maya ambk tmpat kt bahagian cincin terus duduk kt situ smbil termenung..tenangkan fikiran jap..dan tgk cincin..lepas rase design tu leh tahan maya suh die ambk jap..maya sarung kt jari tibe-tibe...tinggggggg~ finally i found the right! perghh suke gile waktu tu....dan nasib baik pilihan maya tu pn. rohana pun berkenan....

sementara tunggu gelang tgn maya dibetulkan mengikut saiz maya..pn rohana ajak tgk loket rantai...die kate saje2 je tgk sebb masih dlm bajet en. fb bg...bila tgk tu xde yg maya suke tp bila dah nk fedup tu maya tnye ade x huruf S?? die pun cari dan...........canteknye!!! terus ambk.....


Mungkin rezeki kot? dpt jugak ambk rantai utk set dgn loket tu....tgh kte org usha umicik (isteri ayahcik) dtg...rupe2nye die org dtg gak dr pasir mas tok jmpe kami sebb rase bersalah xtemankan kte org...wahhh terharuu sgt...lagi2 umicik la sebenarnye yg suh dtg sini sebb die biase beli kt kedai ni tp cawangan pasir mas punye....mmg berbaloiiii la....


pn. rohana dan umicik
ayahcik


Nasib baik ayahcik dtg sebb maya x draw lg duit nk byr ape yg maya beli...takut nk draw sebb melibatkan duit yg byk..lagi2 tmpat yg kte jarang g....ayahcik la jd bodyguard maya mase g draw tu...Alhamdulillah maya selamat membeli setelah berjam-jam kt sane..bygkan org bertukar-tukar siap beli tu..aku je yg xselesai2 mase tu....pn rohana pun siap verangan nk dtg lagi kedai ni lg tok diri die lak...


apa yg best kedai ni?? :
1. peramah
2. design cantek ade yg maya nk
3. murah byk diskaun...mase maya byr harga sekian tu die sempat lg bg RM50 tuk belanje ayahcik dan umi cik sebb promosi kedai die org =)
4. semasa membeli ada urusan akad jual beli


alamat kedai ni : 




Kedai Emas Sri Ayu, No. 349-J, Jalan Temenggong, 1500 Kota Bharu, Kelantan 


Cawangan:
Pasir Mas, Tanah Merah, Pasir Puteh 


Menjual:
Barang kemas 976, Barang Kemas 999, Sri Ayu Gold Bar, Dinar Emas Mekah (917)


sgt jem bila kte org nk blk tu....





panjang lg ni..tp dah malas..esk jelah maya smbung ye...daaaaa


lots of love
maya dhira

5 comments:

Hustler said...

Mek, keno kecek klate dulu kot?? Hahahaha.... babtu dio banyok buwi diskaun.. (eh?? ape aku cakap nih?)

Anonymous said...

maya emas bape harge skg? ~wanie

Sumayyah Nadhirah said...

BUDAK DEGIL: hahhaha hodohhhnye mu kecek kelate..keno make budu dulu yoo..

wanie: 196? kot? aku xsure sgt..ahhaha..tp murah sebb upah die rendah..diskaun gile2

Hustler said...

Hahahahaha!! Maya!!! Nok signnn!! Wakakakaka!!!

memey la huduh mek weh... babtu kawe top pah2 lagi ngejah gewe klate... kure lagi make budu.. Wakakaka

Anonymous said...

meme la.upoh klate murah..bgus2...tahniah maya;-) bile nyer mjlis tunangnye ni? ~wanie