Friday, May 27, 2011

hari kedua di bandung

salam semua...okeyyy maya mintak maaf pd sesiapa yg mmg tunggu next post maaya kisah bandung nie...dah lame maya simpan..bak kate org dah leh jd pekasam hehehhe....jika korang nk tau post sebelum ni leh je klik dkt bahagian topik ambil tajuk "bercuti".  

Bila kte org smpai je rumah yg disewa tu kte org semua pengsan terus sebabbbbbb penat berjalan...kalau korang nk tau rumah ni mmg xde kipas langsung..sebab kawasan perumahan nie tinggi kat atas bukit dan sememangnye sggtttt sejuk!...

esk paginye tu dgn kemalasan nk bgn sebab sejuk sgt maya pun bersiap la.....turun je bawah tgk2 ramai lg yg xsiap jd maya ambl kesempatan nk jalan2 area rumah tu ngan cozin maya nk tgk ape yg ade..


inilah rumahnyeee.....
rumah-rumah org sekitar tu...kebanyakkn nye maya rase org2 yg berduit dok sini
syok2 layan perasaan tibe2 dgr ade org bising2 ngan anjing...OMG!! anjing?? maya terlupe yg maya kt mane..yelah bdk2 tu nampak cm org islam kn tp rupenye bkn org islam
bawak jalan-jalan rupenye...comeyy gebuuu nasib baik xleh pegang..kalo x maya dah kidnap wt bantal peluk hehehh

nice kn rumah nie?? nampak je kecik tp die 3 tingkat






ni cozin maya....si kembar ni wiey namanye kakak kpd BB..




bila semua dah siap kte org pun bergerak la..semangat gile maya tok habiskan duit hahahha....jd jom kte tgk suasana area sane...

ade wt shooting la...

comeynye mereka..
dkt sane mmg susah nk nampak bus...mereka byk menggunakan van  sbg kenderaan awam yg  dinamakan "angkutan kota"

asep ckp kt sini tempat tukar duit plg murah dkt bandung nie...jd kte org tukar duit kt sini utk tambahan soping moping
tadaa!!! kte sudah smpai pasar baru...sukeeeeee sgt!!! kalau korang nk tau tmpat parking die mmgggg sgt menakutkan tinggi dan cerun dan asep (drive) pulak boleh main gurau2 ngan kte org wt konon2 tergelincir la..mmg pucat kot!!



suasana kt luar pasar baru..sorok2 tangkap pic takut die org ambk ke curi beg ke....


kenape pakai beg kt dpn?? utk mengelakkn die org toreh gune pisau kalau kte pakai kt belakang...bahaye mmg bahaye

tokey kedai si cantek...
xingt nama die ape..maisara kot...
name kedai die pn sempena nama die 
okey tibe mase utk makan!! lapar gile bile dah ronda-ronda tu..ni jus mangga mmg sgttttt sedapp!! sebab original sebijik mangga rase die..kalau korang nk tau mase kte org nk pilih kedai nk makan..mak aiii mmg pening die org berebut abis mcm kte org nie artis hehhe (perasan sikit)

alamak maya lupe name makanan nie..yg tau ini set ayam, sayur dan sambal...org indon mmg xleh lepas ngan tempe dan sayur itu yg maya betul2 perasan...style ayam die or goreng kering2 lak tu...sebenarnye maya rindu nk makan tomyam ke jenis goreng2 ke tp xjmpe huhu malah western food pn susah nk jmpe kalau kedai biase..kecuali kedai2 tertentu...
ini mee yamien manis.....kalau hirup panas2 mmg sedap...dlm bakul tu semua sos2  yg kalau korang rase nk bubuh dlm yamien tu...




bile dah cukup kte org isi tangki perut masing2....terus kte org teruskan pencarian kain dan jubah..sory la mmg byk kedai yg cantek2 kainnye tp maya xsempat tngkap pic..sebab syok sgt tgk barang hahah....
canteknye........


bile dah rasa puas soping moping kt pasar baru mulalah kte org keluar dari situ nk g factory outlet yg lain pulak...

PARIWISATA ini bermaksud pelancongan seingt maya...jd kalau ade van2 or bas yg mcm ni bermaksud die org membawa pelancong














okey utk hari ni kte org soping smpai ptg je sebab mlm tu nk get ready utk wt bbq dan sambut hari jadi makcik saudara maya...

barang2 soping utk hari tu..
pipit dgn BB bz siapkan sup buah....sup buah mmg sedappp!!
kak rikma yg rajin nk buat sup buah
ini cupcakes dr malaysiaa..maya bwk naik flight..tq kak ita dari gula dan mentega






supir kami..iwan..wahh rajinnye..hehhe


bakso dari kak ritma...
tadaa!! inilah sup buah..sedapppp






ehhh ehhh nape hp maya line indon?? okey line nie sgtt murah kalau nk kol malaysia drp yg lain2...mestilah beli simkad sebb duk lame sne..
nnti rinduuu gilee kt fmly n en. fb kalo x contac hehe


sup buah versi xbubuh susu utk maya....mmg sedapp jugak ade strawberi lagi.....

ini hasil asep nye masakan...sedap jugak..ade rasa..manis2 pedas...org indon mmg suke sgt pedas dan manis..kebykkn yg maya jmpe makanan pastii manis or pedas atau due2 skali

ini satay versi indon..tgk maya dah ckp pastii ade pedas kn?? sebab die org mmg suke pedas..tp lidah maya xngam la ngan satay nie..sedap lagi satay kte..hehehe


bile dah selesai makan semua....maya naik tingkat atas dan termenung kt beranda rumah tu...sejukk gile!! syok pn syok gak sebab dpt tgk view suasana malam.......dan kemudian xyah ckp lah ape..zZzZZ..................


lots of love
maya dhira



2 comments:

aiko kato said...

i'm actually stayed at the same house u stay in...nice place~

Sumayyah Nadhirah said...

yeke? best kn.. =)